Boj proti militantním nekuřákům

Nekuřáky, kteří málo bojují, je třeba zneškodnit!

Příšlo to - jako obvykle - z několika stran. Kuřáky bych pozabíjel, tvrdil mi jeden známý, který už takhle v minulosti vyhrožoval všemožným skupinám, naposledy snad komunistům. Musíme chránit jejich zdraví, volá EU. A teď zase Vanda Březinová, spolupracovnice České koalice proti tabáku, píše do Lidovek: Ať nás kuřáci neomezují!

A my je omezovat máme? Březinová není zrovna mistryní pera, ale to je spíš podružné. Rozhořčuje se nad nekuřáky, kteří nevedou proti kuřákům svatou válku (budiž prokleti a zneuctěni navždy!), pokračuje přes osvětu v nejbližším okolí ("nedovolme svým přátelům, aby kouřili v naší společnosti") a končí geniálním návodem, jak kuřáky společensky znemožnit.

Tolerance prostě platí jen jedním směrem, a čirou náhodou je to tolerance těch špatných k nám dobrým. Pořád se mi ale vkrádá do hlavy myšlénka, že ve společnosti mých přátel to není špatně zařízeno.

V kuřáckém prostředí (v hospodě nebo třeba u sebe doma) si zapálí, proč by mi to mělo vadit? Že mi načichne oblečení? Božíčku, pračky dnes nejsou nedostatkovým zbožím. Že se přiotrávím? Vždyť vlastně nic jiného nedělám, celý můj život je konzumování jedné velké škodliviny všemožnými způsoby. Dožít se devadesáti pěti lety na invalidním vozíku s naprosto zdravými plícemi opravdu nepotřebuju.

Normální je nekouřit? Normální je žít! Sláva hospodám zahaleným dýmem, sláva alkoholu, sláva řízkům na přepáleném oleji.

Ale to není cesta Vandy Březinové. Ta chce, abychom kuřákům dali svůj odpor "více méně najevo alespoň ostentativním odkašláním či dostatečně hlasitým komentářem v mezích slušnosti směrem k někomu vedle". To je hrůza, pani, viďte, hulí to jak fabrika, trochu soudnosti to nemá. Kdepak já v jejich letech, ale to je ta dnešní mládež, válku nezažili a starýho člověka sednout nepustí, to aby je člověk prosil.

7 komentářů:

  1. ta paní asi o observation selection effects nikdy nic neslyšela:)

    OdpovědětVymazat
  2. jo, pustíme tě sednout a urazíš se...

    OdpovědětVymazat
  3. mno neviem, ale vacsina ludi podcenuje vplyv fajcenia na zdravie, az ked je neskoro a niektore choroby su uz v nevyliecitelnom stave zacnu preco som neprestal... bla bla bla... nehovorim, ze sa to musi stat kazdemu, ale vzhladom nato, ze pocet mladistvych fajciarov narasta a len malo z nich prestava (ak maju dostatok prachov :) ) by som sa necudoval, ze keby vlada ignorovala tento trend, tak za niekolko rokov (dovtedy asi este nebudes ani 50-tnik) uz bude viac ako polka populacie mat 100% istotu, ze sa nedoziju 55 roku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Milý Chinine, jsem odnaučená kuřačka. Ty jsou prý nejhorší. Ale je to tak. Stydím se, jak jsem byla bezohledná. Jak jsem s bohorovným klidem obtěžovala okolí svým kouřením. Takové sobectví.Ať si kuřáci kouří, ale dokud jsou hospody a restaurace společné, ať tam kouří pouze tehdy, když nikoho neobtěžují. To samé venku, na zastávkách, ve foyer, atd. atd. Nejlepší by bylo, kdyby každý z nich nosil na hlavě skleněnou baňku, aspoň by si ten kouř skutečně vychutnal.

    OdpovědětVymazat
  5. Milý Chinine, jsem odnaučená kuřačka. Ty jsou prý nejhorší. Ale je to tak. Stydím se, jak jsem byla bezohledná. Jak jsem s bohorovným klidem obtěžovala okolí svým kouřením. Takové sobectví.Ať si kuřáci kouří, ale dokud jsou hospody a restaurace společné, ať tam kouří pouze tehdy, když nikoho neobtěžují. To samé venku, na zastávkách, ve foyer, atd. atd. Nejlepší by bylo, kdyby každý z nich nosil na hlavě skleněnou baňku, aspoň by si ten kouř skutečně vychutnal.

    OdpovědětVymazat
  6. Nekuřačka Pavla1. ledna 2008 v 22:23

    Souhlasím s Kočičkou. Opravdu mi vadí zápach z cigaret, nedělá mi dobře. Ať si kuřáci kouří, ale v soukromí, v ústraní. Je to podle mě špatná vlastnost, něco, za co by se měli kuřáci stydět a ne se frajersky vystavovat (špatný vliv na děti). Ať si každý žije či nežije zdravě podle svého, ale ať svůj názor nevnucuje jiným. Omezení tím pádem musí být: pro nekuřáky to je, že nemohou jít do každé hospody, poodcházejí od kuřáků na veřejnosti, opouštějí fronty, když je v blízkosti kuřák apod. Omezením pro kuřáky je zákaz kouření na vybraných místech, kterých je bohužel zoufale málo, ale hlavně vtisknutí povědomí tolerance. Zákazy jsou běžně porušovány a nikdo ohledy nebere. :-(V době spamů neuveřejňuji svůj mail, pokud by chtěl někdo diskutovat dále, stránku si ukládám do (ne)oblíbených.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem po těžké nemoci a ve svých 35 letech mi zbývá už jen jediná radost a nešvar - kouření.. kašlu na to, že se už skoro nikde nesmí kouřit, kouřím všude možně, nikomu ale nekouřím pod nos a do jídla, říkám si: berte mě takovou jaká jsem...kouřit je legální a svém životě rozhuduju jen já..mimochodem ke zdravotnímu pojištění: stále dlužím peníze za měsíce strávené v nemocnici i když ne vlastní vinou a to od 18ti pracuju a odvádím zdravotní..přesto nemám na zaplacení složenek za šedesát na den...jen jednou mi řekl nějaký důchodce, že mu moje kouření vadí. Bylo to venku velký kus od autobusové zastávky. měla jsem chuť se ho zeptat, jestli se chce dožít 100 let a jestli mu nevadí auta, co jezdí okolo na čtyřproudý silnici a to nemluvím o tom, že se určitě doma cpe bůčkem, karbanátkama a leje do sebe pivo a rum. Jenže jsem jen mávla rukou a kouřila dál. Hlavně si říkám: proč mám někomu vysvětlovat SVOJE záležitosti ?

    OdpovědětVymazat