Figuríny budou hlídat na přejezdech

K železničním přejezdům budou nasazeny figuríny policistů. Zabrání tak dalším smrtelným nehodám.

Ministr dopravy Šimovský se rozhodl zakročit proti nehodám na železničních přejezdech. Ke každému přejezdu chce postavit policejní hlídku a kde už policejní síly nebudou stačit, přijdou na řadu figuríny.

"Není to tak, že by na každém přejezdu stáli dva policisté. Někdy musí stačit i jeden," řekl Šimovský. "Na vládě vedeme diskusi o tom, zda to má být ten, který umí psát, nebo ten, který umí číst. Situace není jednoznačná."

Ministerstvo počítá i s nasazením figurín, jejichž výroba má být velmi levná. "My vlastně pouze nakoupíme kartony," uvedlo mluvčí ministerstva dopravy, "a v rámci rámcové dohody s ministerstvem školství kartony dodáme do základních škol, kde z nich děti v hodinách výtvarné výchovy a občanské nauky vystřihnou policejni siluetu a následně ji vybarví."

Akci "Vybarvi si svého policistu" potvrzuje i ministerstvo školství. "Mělo by to v dětech vypěstovat a upevnit kladný vztah k policejním složkám," uvedlo ministerské mluvčí.

A jak figuríny zabrání smrtelným nehodám? "Revize podkladu studie vyčíslitelnosti odhadu síly tlumeného nárazu jednoznačně ukazuje, že pokud bude karton dostatečně silný, měl by náraz automobilu s vlakem patřičně tlumit," vysvětlil Šimovský.

O figuríny je velký zájem už dnes. "Chceme je instalovat všude tam, kde se policistů nedostává," prozradil zdroj blízký ministerstvu vnitra. "A to včetně policejních služeben. Těmi nejhrozivěji vypadajícími figurínami pak obklíčíme ruzyňské letiště. Jen ať si pak zkusí nějaký ten terorista přiletět!"

Zatím není jasné, jak ochránit figuríny proti špatným povětrnostním podmínkám. Ministerstvo vnitra má totiž málo pláštěnek i pro skutečné policisty. A co v případě silného větru? "Figurínu položit a zatížit kameny, aby neuletěla," radí ministr Šimovský.

2 komentáře:

  1. V Rakousku jsem podobne figuíny viděla, ale ty byla plastové. Vypadaly jako živé a táta mne u jednoho takového policisty vyfotil. Nevím, proč ti u nás dělají z papíru. Asi je to ekologičtější. Hlavně to ale musí vybarvovat sterší děti, ty z prvního stupně by policistu vabyrvily špatně a bylo by to z dálky poznat.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak nevím. Nevzala to Hanka příliš vážně ?

    OdpovědětVymazat