Ať žije nostalgie - ale co zítra?

Když my byli mladí, bylo všechno lepší. To je jasný. I ty počítače byly rychlejší, nepadaly a byla s nima legrace.

Před dvanácti lety touhle dobou, tedy v pátek v pět večer, jsem ještě seděl ve školní počítačové laboratoři a resetoval jsem počítač TEMS-80 (s procesorem 8080 či jeho napodobeninou) - a to tak, že jsem kovovou propiskou jezdil po sběrnici. (Pochopitelně to bylo přísně zakázané.)

Zatímco dneska si zvesela palmuju nebo si klikám v NetBeans a tvářím se, že vyvíjím aplikaci, tenkrát jsem programoval v asembleru na papír, pak ten program pomocí kódovací tabulky přepsal do strojáku a nakonec přeťukával stroják do počítače pomocí hexadecimální klávesnice.

Tenkrát je totiž kouzelné slůvko. Tenkrát všechno fungovalo. Tenkrát bylo vrcholem pololetí, že se nám pomocí větráčku a tepelného tělíska podařilo udržovat v okolí teploměru konstatní teplotu. A dneska? Všechny ty internety a další vymoženosti...

Jenže co za dalších dvanáct let? Nebo za dvacet čtyři let? Budeme vzpomínat, jaké jsme tenkrát měli krásné blogy? Budeme říkat, že jsme tenkrát měli počítače s klávesnicí? Že to tenkrát byly zlaté časy, kdy se na jedno DVD vešlo pár giga?

Pojďte děti, dědeček si zavzpomíná, jak tenkrát stahoval deset giga přes dvě minuty...

8 komentářů:

  1. Zatím je na internetu obvyklé nostalgicky vzpomínat, jaké to bývalo krásné tenkrát v těch dřevních dobách, kdy technika možná ještě nebyla tak komplikovaná, ale zase se online scházela vybraná společnost, od té doby vytlačená přívalem BFU lam.Znám i lidi, kteří věří, že za pár let budem nostalgicky vzpomínat "to bývalo tenkrát, než spam definitivně znemožnil používání e-mailu".Mě vždycky spíš zajímalo, jaké to bude, až z dnešní mladé generace budou důchodci - jaká by musela být moderní hudba, aby byla pro fanoušky techna a deathmetalu neposlouchatelná, a kde se proboha vezmou technologie, které budou nad chápání veteránů IT. (No, Singularita by to jistě řešila...)

    OdpovědětVymazat
  2. "Kdysi" byla voda čistší, sníh bělejší, vzduch po dešti svěžejší, mlíko a rohlíky chutnaly jinak a lépe, účetní uzávěrka se dělala na Ascotě, úroky se počítaly ručně s papírovými tabulkami, doklady se na psacím stroji pětkrát přepisovaly, než byly bez překlepu,... Dnes je všechno jinak. Těžko říci, co je lepší...

    OdpovědětVymazat
  3. nemyslím, pokud ovšem naše duše neumře předčasně. Vždycky je co objevovat, na letech vůbec nezáleží. Nostalgické vzpomínky jsou možná zajímavé, ale i ty z před několika dnů mi připadají jako z minulého života, je lepší být nerozostřen v čase a prostoru (a dává to víc).

    OdpovědětVymazat
  4. Ahááá! A jednou přijde den, kdy definitivně ztratíme své chuťové buňky... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsme byli mladí, nebylo to lepší. Bylo to jiné, nejspíš horší, ale taky to mělo příchuť "dobrodružství" a objevování :) A to je to, co mi dneska - nechci napsat chybí, protože i dneska často objevuju. To je to, co mi dneska už "chutná" jinak... :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zítra budeme mít věci, po kterých dneska toužíme a pozítří nám dnešní touha bude připadat nostalgická :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,jak píšete o počítači tems 8003,nedochoval se u vás náhodou ještě tento počítač v hnědém kufríku?Jelikož sbírám československé počítače měl bych o něho veliký zájem.Děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. Rád bych se zeptal nedochoval se u vás počítač Tems 8003 A o kterém v úvodu píšete?Pokud ano měl bych o něho veliký zájem pro své vznikající musem československých počítačů.Děkuji

    OdpovědětVymazat