Fyzika? Děkuji, nemám zájem

Někteří z vás se domnívají, že stavět urychlovač nebo být částicovým fyzikem je zajímavé povolání. Těžko říct. Nějak se mi to nechce zkoušet.

Fyzikové jsou totiž zvláštní. Ne že bych nebyl zvláštní, ale fyzikové jsou zvláštní svým specifickým způsobem. Jsou divní. A divný tedy rozhodně nejsem. Někteří fyzici to o sobě vědí. To jsou ti, kteří mají na autě samolepku s textem "Neberte mě vážně. Jsem fyzik."

Fyzikové vám budou tvrdit, že vaším tělem každou sekundu prolétají miliony a miliony děsně prťavých věcí a s vámi to ani nehne. Fyzikové by vám snad i tvrdili, že skutečně existují bakterie.

Fyzikové jsou sektou s obrovskou mocí. Někdo si vymyslí, že existuje nějaká částice, kterou ještě nikdo nikdy nezaregistroval (ale kdyby nebyla, tak by mu to kazilo výpočty), a tak fyzikové seženou miliardy dolarů, postaví šílená zařízení, a pak je několik let úpěnlivě pozorují, a ono nic. Peníze pomalu docházejí, když tu náhle, caramba, částice se mihne obrazovkou, je z toho velká sláva a fyzikové hned přijdou s tím, že kdyby dostali ještě třicetkrát víc peněz, objeví ještě něco daleko podstatnějšího, čemu už vůbec nikdo nebude rozumět. Nic zvláštního, říkáte si, ale oni ty peníze skutečně dostali...

Teoretičtí fyzici, dejme tomu. Ale tu experimentální chásku už nechápu vůbec. Jsou to vlastně velmi vysoce kvalifikovaní dělníci. Vyrábějí nějaká vlákna, motají sítě ze supertenkých drátků, v horším případě musejí v práci chodit v helmě, kdyby se náhodou nějaký kus urychlovače nečekaně urychlil a spadl na ně.

Nejsem přítelem přírodních věd. Mám raději matematiku s její tužkou a papírem. Nemohl bych být biologem, který (celý poštípaný od komárů) hledá nějaké broučky, nebo geologem, který cosi kutá se svým kladívkem. To moje znechucení fyzikou se táhne už od sedmé třídy základní školy, kdy jsem se zúčastnil fyzikální olympiády. Z plechu o hustotě  a tloušťce d je vyroben kvádr bez horní stěny, který je snad hozen do vody či co, spočítejte hydrostatickou vztlakovou sílu, nejprve obecně, pak pro hodnoty d = 3 mm atd.

Věren zákonu zachování hmoty, bylo mi jasné, že když z plechu vyrobím krabici, tak v tom ohybu na hraně bude buď nějaké kulaté zahnutí, nebo bude zvenku sice pěkná hrana, ale trochu toho plechu bude uvnitř. To ještě celkem šlo, ale do problémů jsem se dostal v rozích. Těžko věřit tomu, že by vzduchová bublina uvnitř plechového kvádříku byla také přesně kvádříková, zvlášť když ta tloušťka plechu může být vcelku libovolná. Ty 3 mm už jsem dosadit nestihl... Fyzikové už jistě vědí, jak začínalo oficiální správné řešení: Tloušťku plechu zanedbáme! Oni si klidně zanedbají tloušťku plechu d a použijí ji jen na výpočet hmotnosti té plechové šaškárny! Fyzikům by snad i součet harmonické řady vyšel konečný, protože by s klidným srdcem zanedbali všechno menší než jedna miliontina.

Fyzika je mi cizí. Neumím ani dokázat Newtonův zákon. Ale když jedu na kole kolem vinice do místní jídelny a uvažuju, jestli si dneska dám kachnu nebo mečouna, je mi dobře. Fyzikům zdar.

6 komentářů:

  1. Já jsem naštěstí na smajlíka nezapomněl, jinak by se nám mohlo stát, že bychom si tu dopisovali ještě hóódně dlouho. :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Dobře, dobře. Zdá se, že komentář k článku určenému k pobavení musí mít ještě vysvětlující komentář.Za tvrzením, že matematika je přírodní věda jsem zapoměl udělat smajlíka... ...byla to jen taková odlehčená poznámka...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak co tedy v tom CERNu děláš? Snad po těch fyzicích neuklízíš. :-)BTW experimentální fyzici určitě nejsou vysocekvalifikovaní dělníci. Na takové práce mají vysocekvalifikované dělníky.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobře, dobře, zdá se, že každý článek určený k pobavení musí mít ještě odborný komentář. :-)Vědy se dělí na formální a reálné. Do formálních (někdy též exaktních) se typicky řadí matematika, trochu nevhodně se občas říká matematika a logika, ale nehádejme se, co je součástí čeho. :-)Reálné vědy se dělí na vědy přírodní (fyzika, chemie, biologie atd.) a kulturní (na které si už vůbec netroufám). Narozdíl od reálných věd nevychází matematika z žádných zkušeností, nezkoumá svět, ale úzkostlivě (a se střídavými úspěchy) si buduje svůj vlastní svět, formální a neexistující.

    OdpovědětVymazat
  5. Matematika je podle mě taky přírodní věda.

    OdpovědětVymazat
  6. Jo, Ty delas v CERNU? Tam jsem byla, jeden ital mi tam nemecky vysvetloval ruzne veci, ze kterych si nepamatuji vubec nic, jen to, ze to vic nez o fyzice bylo o technice, take nebyl fyzik. Naopak American Jimmy jo, takovy ten Tebou nechapany experimentalni. Bylo to na nem videt jen trochu. Ale ja osobne si myslim, ze fyzika ma hodne co do sebe, myslim ta kvantova. Vedet, ze kdyz se dotknu kvetiny, tak si s ni vymenuji castice, mne prijde temer romaticke.

    OdpovědětVymazat